​​​​​​​پاراسومنیا به  مجموعه اختلالاتی گفته میشود که در حوالی زمان خواب اتفاق می افتد.پاراسومنیا انواع مختلفی دارد شامل خوابگردی، حرف زدن در خواب، وحشت شبانه،  اختلال رفتاری خواب رم   RBD ،یا سایر بیماری های مرتبط با مرحله خواب میباشد .در این اختلال که معمولا در افراد بالای ۶۰ سال دیده می شود به صورت بروز علائمی مانند حرف زدن در خواب ،ناله کردن در خواب، درگیر شدن و دعوا کردن درخواب درگیر شدن با رویا، گاز گرفتن ، آواز خواندن ،لگد زدن و مشت زدن می باشد.
در این اختلال عضلات بیمار به جای بی حرکت شدن و فلج  نسبی در زمان خواب با افزایش تون مواجه می شود ،لذا فرد با رویای خود به مبارزه می پردازد.
معمولاً خود فرد خاطره ای از زمان خواب خود ندارد و فردی که با وی  در رختخواب حضور دارد به دلیل آسیب دیدگی یا آزار و اذیت ناشی از صداهای اضافه در زمان خواب به کلینیک خواب مراجعه می نماید.
چنانچه فرد به صورت ناگهانی در زمان حرکات مبارزه ای زمان خواب  بیدارشود معمولاً رویاهای آزاردهنده مانند حمله حیوانات ، آتش سوزی و غیره را به یاد می آورد به  عبارت دیگر  در این بیماری فرد با رویای خود به مبارزه بر می خیزد بدون آنکه متوجه این علامت در خود باشد .از علل این اختلال میتوان به بیماری پارکینسون ، دمانس  لوی بادی و مالتیپل سیستم آتروفی اشاره کرد.
مصرف برخی از داروها مانند SSRI  ها ، ضد افسردگی های سه و چهار حلقه ای ،مصرف پروپرانول می تواند از علل زمینه ساز باشد. آپنه خواب یا وقفه تنفسی زمان خواب یکی از علل تقلید کننده این اختلال می باشد.

 تشخیص این اختلال بر مبنای  شرح حال بالینی و معاینه می باشد وتشخیص دقیق با  انجام تست خواب یا  پلی سومنوگرافی می باشد.
برای درمان این اختلال از ملاتونین ،کلونازپام و یا سایر داروها طبق نظر پزشک می توان استفاده کرد.
توصیه می شود چنانچه هرگونه اختلال درخواب خود دارید به کلینیک خواب مراجعه نمایید و حرکات و صداهای  غیرعادی در زمان خواب در خودتان یا نزدیکان تان را جدی بگیرید.

​​​​​​​در صورتی که که فرد در خواب حرف میزند، ناله می کند ،آواز می خوانند یا اندام ها را به صورت غیر عادی حرکت می دهد  حتما از فلوشیپ  اختلالات خواب کمک گرفته تا   تشخیص ودرمان  مناسب صورت پذیرد. 

اختلال رفتاری خواب REM